Grundrecept: Majonnäs

Se till att alla ingredienser har samma temperatur. En normalstor äggula kan ta upp en dryg deciliter olja innan majonnäsen skär sig. Att laga majonnäs med elvisp anses förkastligt av professionella kockar, men är idealiskt för hemmakocken, eftersom majonnäsen kräver oavbruten vispning. Vill du känna dig som ett proffs, vispa med ballongvisp. Förvara majonnäs svalt under plastfolie.

Gör så här

  1. Värm skålen som du ska tillreda majonnäsen i med varmt vatten och torka ur den noga. Ljumma oljan om den är kall.
  2. Knäck äggen och ta vara på gulorna. Lägg dem i beredningsskålen och vispa dem 12 minuter så att de blir en aning klibbiga.
  3. Blanda samman citronsaft, salt och senap. Rör ner blandningen i äggulorna och vispa ytterligare ½ minut.
  4. Tillsätt oljan, försiktigt i början. Droppa i den via en tesked. Sluta droppa i olja ungefär var 10:e sekund, men vispa hela tiden.
  5. När ungefär 1 ½ dl olja har tillsatts och majonnäsen är som en tjock kräm kan den som vispar för hand vila ett ögonblick. När äggulorna börjar ta upp oljan, kan den tillsättas i en fin stråle.
  6. Sluta vispa när majonnäsen fått fin, krämig konsistens.
  7. Du kan servera majonnäs naturell eller smaksatt. Dill, dragon, citron, lime, chili eller vitlök är gott att smaksätta med.


Tips:
-För tjock majonnäs kan tunnas ut med pressad citronsaft eller vinäger.
-För tunn majonnäs kan vispas ihop med dijonsenap, lite i taget, tills den tjocknar igen.
-Majonnäs som skurit sig: Vispa ihop en tsk av den skurna majonnäsen med 1 tsk dijonsenap. Vispa sedan ner av den skurna majonnäsen, lite i taget.

Serveringstips

Det är gott att servera majonnäs till skaldjur av alla de sorter.
Majonnäs är grunden i en mängd kalla såser, till exempel
»Remouladsås
»Örtmajonnäs
»Choronmajonnäs