Till heta indiska rätter passar det bra med ett ris som kryddats ganska milt.
Gör så här
- Lägg riset i blöt i rikligt med vatten ca 20 minuter. Skala och finhacka löken. Skala och skiva vitlöken. Skala och tärna moroten fint. Krossa kardemummakapslarna lätt.
- Hetta upp oljan och fräs lök, vitlök och morot utan att de tar färg. Lägg i riset och rör om. Ta av från värmen. Häll på vattnet och krydda med salt och kardemummakapslar.
- Ställ tillbaka på värmen, låt koka upp och sänk till låg värme. Låt riset sjuda under lock ca 20 minuter. Vattnet ska ha kokat in i riset. Ta av kastrullen från värmen och låt stå och dra under lock 5 minuter.
- Ghee: Hetta upp smöret och låt det stå så att tillsatserna sjunker till botten. Sila av det ren fettet.
- Fluffa upp riset med en gaffel och häll över ghee precis före servering.