En norrländsk parisare görs på falukorv eller ännu hellre den speciella korv som kallas just parisare. I en originalparisare ska det inte vara sallat, men det vill jag gärna ha i min. En äkta norrländsk parisare serveras också i bröd utan sesamfrön och alltid med Bostongurka eller gurkmajonnäs. Den typiska drycken till en norrländsk parisare ska vara läskedrycken Trocadero.

I södra Sverige kallas rätten mest Korvburgare, utom i Göteborg, där man säger Göteburgare. I Finland lägger man en falukorvsliknande medisterkorv mellan bröd och kallar den Björneborgare.

Gör så här

  1. Rosta hamburgerbröden i en torr panna så att de får fin färg. Stek eller grilla därefter parisarskivorna i smör så att de blir genomstekta och får fin färg.
  2. Lägg ut brödens underdelar och lägg på senap och ketchup. Lägg ihop så att senap och ketchup fördelas jämnt på båda brödhalvorna. Lägg på sallat.
  3. Lägg på pariserskivorna. Toppa med bostongurka (eller gurkmajonnäs), lägg på överdelarna och tryck till lätt. Servera genast, helst med Trocadero.

 

Kuriosa
Den norrländska parisaren uppfanns i Umeå under senare halvan av 1950-talet som en typisk nattmacka, alltså något man beställde i korvkiosken på väg hem efter en kväll ute. Gatuköket Ragges serverade en falukorvskorvskiva skuren på snedden för att den skulle bli större än en vanlig skiva.

Det finns många bud om hur parisaren fått sitt namn. Att den kom att kallas parisare är enligt ett rykte för att en liknande rätt serverades på nattflyget till Paris, men ingen vet säkert. Fråga en stockholmare vad en parisare är, och du får svaret ’stekt brödskiva med köttfärsbiff’.
»Parisersmörgås

Läskedrycken Trocadero med smak av äpple och apelsin började tillverkas i Sverige 1953, samtidigt som Coca Cola och Cuba Cola fick börja säljas i landet. Den var den enda svenska läskedrycken som precis som Coca Cola innehöll koffein. Trocadero blev särskilt populär i Norrland och kallades ibland Norrlands nationaldryck.