Operabakelser kan du enkelt åstadkomma med hjälp av färdiga produkter som tårtbottnar, marsán och ett färdigkavlat tårtlock. Tricket med att pensla marsipanen med smält smör är för att marsipanen inte ska ”svettas” mot grädden. För att skära vackra bitar är det effektivt att använda en riktigt vass tandad brödkniv.

Gör så här

  1. Häll mjölken i en kastrull och vispa ner marsánpulvret och sockret. Värm upp såsen långsamt under omrörning, ta bort från plattan när såsen börjar kännas tillräckligt tjock. Låt svalna under lock. Rör om då och då.
  2. Vispa grädden till fast skum.
  3. Lägga ihop tårtan: Skär ut tårtbottnarna till samma storlek som en landgång. Lägg tårtpapper på serveringsfatet, och skydda papperet med remsor av smörpapper. Lägg ihop den första kakbottnen.
  4. Bre sylten på bottnen och bre marsánkrämen över. Täck med grädde. Lägg på ännu en kakbotten, och bre på grädde med hjälp av paletten.
  5. Lägg på den sista bottnen och bre på grädde, lite högre mitt på. Låt även grädden falla ner och bre den runt kanten.
  6. Skär till det runda marsipanlocket och skarva så att du får en rektangulär platta. Pensla marsipanlocket med smält smör och lägg på det på tårtan med smöret neråt. Skär marsipanen jämn runt om.
  7. Ställ tårtan i kylskåp ett par timmar före servering. Tårtan kan förvaras i kylskåp upp till två dygn eller djupfrysas.
  8. Servering: Pudra över florsocker med hjälp av tesilen. Skär ut tio bitar av tårtan.