Potatisgratäng till många

Det här är ett recept på en klassisk fransk potatisgratäng i lite större format. Det är avpassat för de stora glasformar vi använder i köket på Kungl Skogs- och Lantbruksakademien. En glasform räcker till ca 12 personer, lite beroende på vad som serveras till.

Gör så här

  1. Värm ugnen till 120°. Smörj bleck eller formar med sprayfett.
  2. Häll potatisskivorna i ett hålbleck och skölj noga.
  3. Varva potatisskivorna i formen/blecket med salt, peppar och ev vitlök emellan.
  4. Häll grädde och mjölk i en gryta och hetta upp.
  5. Häll blandningen över potatisen så att det knappt täcker. Klicka smör överst.
  6. Grädda mitt i ugnen i ca 60 minuter tills potatisen är mjuk, grädden har sugits upp och ytan är gyllengul.

Serveringstips

Potatisgratäng är väldigt gott till rostbiff eller lammstek (som på bilden nedan).

»Husmor Gunnels kaffemarinerade lammstek
»Rostbiff