Husmor Gunnels kaffemarinerade lammstek med gräddsås

Att marinera lamm i kaffe lärde jag mig av Gunnel Karlsson, som var husmor på Häggviksskolan i Sollentuna under många år. Själv jobbade jag med Gunnel några år på 1990-talet.
Att marinera lamm i kaffe sägs vara ett sätt att få bort smaken av ‘kofta’, men använder du kvalitetslamm från Sverige behöver du inte det. Kaffesmaken blir då bara en pikant krydda.
Använd vanligt nybryggt kaffe, som du kyler ner ordentligt. Den goda gräddsåsen gör du av den ihopkokta marinaden, lammbuljongen från formen och duktigt med grädde.

Gör så här

  1. Dag 1: Brygg kaffet och kyl det. Lägg lammsteken i en form och häll på det kalla kaffet. Låt marinera i kyl över natten.
  2. Dag 2: Värm ugnen till 175°. Ta upp lammsteken ur marinaden och lägg den på galler i en ugnssäker form. Stick in en köttermometer på det tjockaste stället.
  3. Häll kaffemarinaden i en kastrull och låt den koka ihop något. Häll lite av marinaden över steken och ställ in i ugnen. Ös gärna med mera av kaffemarinaden några gånger. Stek till innertemperatur 70°.
  4. Ta ut steken och svep in den i smörpapper. Låt vila i 10 minuter. Sila buljongen och koka upp den. Tillsätt resterande kaffemarinad och grädden. Koka ihop något.
  5. Servering: Skär upp steken i skivor och servera med såsen och tillbehör.

 

 

 

 

Tips
Jag har även lagat kaffemarinerad lammstek efter det här receptet och späckat steken med halva vitlöksklyftor. Mycket gott!

Ett annat tips är att gnida in köttet med torkad mynta. Det blir också gott!

Resursklok kommentar

Grädde finns Mjölk från Sverige-certifierad, KRAV-certifierad, Svenskt Sigill-certifierad, Svenskt Sigill Klimatcertifierad.
Lammkött finns från flera sorters certifierad produktion, KRAV-certifierad, Kött från Sverige-certifierad, Svenskt Sigill-certifierad.