Råstekt potatis

Allra bäst blir råstekt potatis om den skärs i små tärningar, 5−7 mm, det som vi kallas mirepoix på köksfranska. Vinterpotatis blir bäst att välja. Salta först när potatisen är stekt.

Gör så här

  1. Skala och skär potatisen i tärningar, 5−7 mm. Lägg tärningarna i ett durkslag och spola av med vatten. Häll över i en ren kökshandduk och torka potatistärningarna torra.
  2. Stek potatisen i omgångar. Hetta upp smör i en stekpanna. När smöret tystnar är det dags att lägga ner potatisen. Vänd runt ett par gånger och sänk sedan värmen ett snäpp eller två.
  3. Stek ca 7 minuter på medelhög värme i rikligt med smör tills potatisen fått fin färg. Vänd då och då. Upprepa tills all potatis är stekt.
  4. Lägg tillbaka potatisen i pannan och efterstek all potatis på medelvärme tills potatisen mjuk rakt igenom. Salta och strö över vitpeppar. Servera genast.

Tips
Potatis kan även råstekas i skivor.

 

Serveringstips

Goda rätter att servera råstekt potatis till
»Biff a la Lindström