Råstekt potatis

Vinterpotatis blir bäst att välja när potatisen ska stekas rå. Täck inte mer än 75 procent av pannan med potatis. Bättre att steka i omgångar om du ska steka mycket på en gång och har en liten panna. Salta först när potatisen är stekt så undviker du att den blir svampig.

Gör så här

  1. Skala potatisen och skär den i batonnet-stavar, alltså ½ x ½ cm-tjocka. Skär sedan stavarna tvärs över till macédoine eller medium tärningar.
  2. Lägg tärningarna i en sil eller ett durkslag och pola av i kallt vatten. Häll över i en ren kökshandduk och torka potatistärningarna torra.
  3. Hetta upp oljan i en gjutjärnspanna. Lägg ner potatisträningarna och stek dem gyllene på medelvärme. Det tar ca 7 minuter.
  4. Känn efter med en sticka. När potatistärningarna är näst intill genomstekta, lägg ner smöret och fräs potatisen i det. Salta och servera genast.

Tips 1
Om du ska steka mycket potatis i omgångar, håll den varm i ugnen, 175°.

Tips 2
Potatis kan även råstekas i skivor.

 

Serveringstips

Goda rätter att servera råstekt potatis till
»Biff a la Lindström