Recept taggade med Vinterpotatis

Pytt i panna på oxstek och råstekt potatis

Vilken fest! Det här är den klassiska pytt i pannan som är så god! Laga den när du har haft söndagsstek av nötkött, bryn löken i smör och råstek potatisen.

Pommes duchesse

Namnet betyder ’hertiginnans potatis’, fint ska det va’! Och nog ser det både elegant och trevligt ut att servera pommes duchesse till finare rätter. Pommes duchesse består av potatismos med äggula och smör som spritsas och gratineras i ugn.

Potatisgnocchi

Gnocchi kan serveras på samma sätt som pasta, till i stort sett allting. Namnet uttalas ”njååki”, ungefär. Använd vinterpotatis och en mjölig potatissort till potatisgnocchi. Färskpotatis fungerar inte.

Råstekt potatis

Vinterpotatis blir bäst att välja när potatisen ska stekas rå. Täck inte mer än 75 procent av pannan med potatis. Bättre att steka i omgångar om du ska steka mycket på en gång och har en liten panna.

Grundrecept: Koka vinterpotatis

Beräkna 2−3 normalstora potatisar per person. Du kan antingen koka potatisen med skal på eller skala den. Om potatisen har grova skal blir det oftast godast att skala före kokning. Tunt skal däremot bevarar potatisens smak och näringsämnen bättre.