Det här receptet ger 14 pannbiffstora lindströmmare. Det räcker lagom till 4 personer, och så blir det två biffar över att servera kalla på en macka dagen därpå. Självklart kan du också forma en enda stor biff per person, men det kräver gott handlag och låg värme i pannan när du steker biffarna.
Biff à la Lindström räknas som svensk husmanskost, trots att inspirationen förmodligen hämtats från Ryssland, vilket de inlagda rödbetorna och gurkorna i originalreceptet antyder. Jag äter dock gärna saltgurka till biffarna. I originalreceptet ska också kokt, kall potatis vara med, men jag gör mina lindströmmare utan.
Historien förtäljer inte heller om löken ska stekas innan den läggs i färsen, men jag tycker det blir godare så. När kaprisen kom in i bilden och ersatte den hackade saltgurkan förtäljer inte heller historien.

Gör så här

  1. Skala och hacka löken fint. Hetta upp en stekpanna och lägg i smör. Fräs löken gyllengul på låg värme. Flytta över till en assiett och låt svalna.
  2. Finhacka rödbetorna, om du inte köpt färdigtärnade. Vill du undvika att skärbrädet färgas rött går det bra att lägga smörpapper mellan brädet och rödbetorna.
  3. Blanda samman färsen med salt, peppar och senap i en bunke. Tillsätt äggulorna och blanda ytterligare en liten stund. Spä med rödbetsspad. Blanda till sist i lök, rödbetor, kapris.
  4. Forma färsen till 14 små biffar. Lägg dem på en tallrik att torka till lite.
  5. Nu är det dags att förbereda de tillbehör du tänkt servera till biffarna. Serverar du mos, gör det klart och håll varmt. Serverar du kokt potatis, börja steka biffarna när potatisen är nästan klar.
  6. Hetta upp en stekpanna och lägg i smör. När smöret tystnat, sänk värmen ett snäpp, och lägg i häften av biffarna. Stek dem vackert bruna, men inte helt igenom, de ska vara lite saftiga. Upprepa med resten av biffarna.
  7. Servering: Servera biffarna med mos eller kokt potatis och sås eller persiljesmör.

Serveringstips

Vad är godast att servera till?
Vintertid vill jag ha potatismos och sommartid nykokt sommarpotatis. Råstekt potatis (vinterpotatis) till är också gott.
Persiljesmör till biff Lindström är en klassiker, men det är även gott med rödvinssky eller rödvinssås.

»Dillkokt färskpotatis
»Råstekt potatis
»Potatismos

»Persljesmör
»Rödvinssås