Risgrynsgröt eller tomtegröt. Det här var gröten man åt till fest förr, dyrbara importerade risgryn och söt mjölk. Nu för tiden förknippar vi oftast risgrynsgröt med Lucia och jul.
Beräknad koktid för en sats risgrynsgröt är ca 50 minuter, beroende på hur hög eller vid kastrullen är. Jag tycker inte man behöver varken salta eller sockra gröten, mjölk och kanel ger tillräckligt av sötma och smak. Vill du ha salt i är det lagom med ½ tsk.

Gör så här

  1. Häll ris och vatten i en kastrull. Koka upp under omrörning, lägg i kanelstången och sänk värmen. Låt sjuda i 10 minuter.
  2. Värm upp mjölken och håll den varm.
  3. Låt riset sakta sjuda på låg värme under lock ca 50 minuter. Tillsätt den varma mjölken, lite i taget. Rör om då och då så att riset inte bränner fast i bottnen.
  4. Rör ner grädden i gröten. Lägg i mandeln.
  5. Servering: Servera gröten med kall mjölk, kanel och socker.

 

 

 

 

Resursklok kommentar

Koka gärna en stor sats på en gång, det är bara att dubblera receptet. Gröten går utmärkt att frysa i små portioner, lätta att ta fram vid behov. Risgrynsgröt är grunden till Ris á la Malta, så ta tillvara överbliven gröt.

Serveringstips