Kalops är klassisk husmanskost. Högrev eller märgpipa är utmärkta styckningsdetaljer att laga kalops av. Det som brukar skilja ‘vanlig’ kalops från skånsk är att den senare innehåller morötter.
Receptet kommer från min mamma.

Gör så här

  1. Putsa köttet och skär bort benet. Skär köttet i grova tärningar, 3 x 3 cm.
  2. Krydda köttet med salt och peppar. Värm upp en stekpanna med smör och bryn köttet och omgångar. Bryn även biten med benet. Lägg över i en gryta.
  3. Skala och skiva löken. Bryn den i rikligt med smör i samma panna som köttet. Löken får då med sig smakämnen från köttet. Lägg över löken i grytan. Pudra över vetemjöl och rör om. Häll på buljong och tillsätt kryddpeppar och lagerblad.
  4. Koka upp kalopsen, sänk värmen och sjud under lock ca 1 timme, eller tills köttet är mört. Skala morötterna och skär dem i mindre bitar. Tillsätt morötterna när det är ca 10 minuter kvar av koktiden.
  5. Ta upp benet och lagerbladet före servering.
  6. Servering: Servera kalopsen med kokt potatis och inlagda rödbetor.

Resursklok kommentar

Gör dubbel sats när du ändå är igång med matlagandet. Då har du middagar eller matlådor att bara värma efter devisen att dagens långkok blir morgondagens snabbmat. Kalops går utmärkt att djupfrysa.