Recept taggade med Mamma Gerd

Fläskrulader

De här ruladerna är en av min mammas paradrätter. De är enkla att göra och smakar väldigt gott eftersom griskött passar så bra ihop med ingefära och senap. Kokt potatis passar fint till så att man kan mosa den i såsen.

Inlagd sill

Till jul vill vi gärna ha vår kära inlagda sill på julbordet. Hemgjord inlagd sill är också en trevlig ätbar present. Till jul är kanske enda gången på året som vi köper saltsill från tunna, filéar och vattnar ur.

Mormors frallor

De här frallorna var våra (numer vuxna) barns favoritbröd till mellanmål. När mormor och morfar kom på besök ända från Norrköping brukade min mamma ta med en påse frallor och lyckan var gjord.

Grundrecept: Kokt rimmad fläsklägg

Rimmad fläsklägg tillhör något av det godaste vi får från den kära grisen. Köttet blir fantastiskt smakrikt genom att fläskläggen tillagas med fett och ben, som sedan plockas bort. Såväl köttet som den goda buljongen kan bli till en mängd olika goda rätter.

Vitkålssoppa med fläsklägg

Om du kokar fläsklägg, till exempel för att servera med rotmos, får du en fin fläskbuljong som du kan använda som stomme i en soppa. Tillsammans med brynt vitkål tar du tillvara rester av köttet och får en snabblagad soppa.