Surf’n turf på hummer och oxfilé

För mig finns det bara en sorts surf’n turf, och det är den på oxfilé och hummer. Surf knyter an till havets vågor och hummerns habitat. Turf till grästuvorna som nötboskap lever av. Och konstigt nog går hummer och oxfilé ovanligt bra ihop rent smakmässigt.
Originalet härstammar från Australien och mitten av 1960-talet. Originalreceptet tillagas av filé mignon och halv hummer, som grillas på utegrill. Den här varianten tillagas i grillpanna och smakar helt okej den med. Det absolut viktigaste med surf’n turf är att köttet och hummern ska serveras rykande hett direkt från gillen (eller grillpannan). Så det är viktigt att tillbehören är klara före huvudkomponenten.

Gör så här

 1. Ta fram köttet i god tid så att det hinner anta rumstemperatur. Dutta ytan på köttet torr med hushållspapper för en jämn stekyta. Krydda köttet med salt och peppar.
 2. Gör i ordning den potatis du tänkt servera till. (Jag använde färdiga pommes frites).
 3. Ansa haricots vertsen. Koka upp vatten och salt, lägg ner bönorna och koka dem nätt och jämnt mjuka. Häll av vattnet och låt bönorna rinna av i ett durkslag.
 4. Riv skalet från citronen till servering, och lägg åt sidan. Dela citronen, stek citronhalvorna med snittytan neråt till gyllenbrun färg. Skär gräslöken smått.
 5. Smörstekta haricots verts: Skala vitlöksklyftan och riv den. Hetta upp smöret i en stekpanna. När smöret tystnad, fräs bönorna och vitlöken på medelvärme.
 6. Lägg över bönorna i en serveringsskål och fräs därefter mandelspånen hastigt i smör under omrörning. Toppa bönorna med mandelspånen och salta.
 7. Hetta upp en panna och lägg ner smöret. När smöret tystnat, bryn köttet i smör 1 minut per sida. Sänk värmen till medel. Vänd köttskivan när köttsaften tränger upp på ytan och stek andra sidan till önskad stekningsgrad.
  -När köttsaften som tränger upp ordentligt är lätt rött/rosa ca 60°.
  -När det har en klar rosa färg är köttet lätt genomstekt ca 65°.
  .När köttsaften är helt genomskinlig är köttet genomstekt/välstekt ca 70°.
 8. Låt köttet vila medan du värmer hummerköttet. Hetta upp nytt smör i pannan och sänk värmen till låg. Lägg ner hummerköttet och värm det ca ½ minut under omrörning.
 9. Servering: Lägg upp nötköttet på varma tallrikar. Lägg hummerköttet bredvid och strö över gräslöken och finrivet citronskal. Lägg på citronhalvorna och haricots verts. Servera med pommes frites eller den potatis du valt.