Villa Olivias saffransbullar

Saffransbröd bakat på olivolja-går det? Ja, det går alldeles utmärkt! Annette på Villa Olivia har inte använt smör på 9 år, hon använder bara olivolja.
De här bullarna serveras enligt tradition till 11-kaffet på skördedagen på Villa Olivia, när oljeoliverna skördas och arbetslaget behöver en paus i arbetet.
Varför saffransbullar? Jo, för att skörden brukar infalla ungefär samtidigt som första advent.

Gör så här

  1. Blanda samman mjöl, socker och salt. Klä två bakplåtar med bakplåtspapper.  Stöt saffranet i mortel tillsammans med en sockerbit. Blanda samman socker och kanel till fyllningen.
  2. Värm mjölken till 37°. Smula jästen i en degbunke. Häll på lite av mjölken och lös upp jästen. Lägg i saffran och låt det bli mjukt. Rör ner resten av mjölken.
  3. Häll på mjölet och rör ner, lite i taget. Knäck ner äggen och rör ner. Tillsätt olivoljan och arbeta samman till en kladdig deg. Låt jäsa i ca 40 minuter.
  4. Ta upp degen och arbeta den igen, eventuellt kan mer mjöl behöva tillsättas. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en rektangulär platta.
  5. Pensla på olivolja och strö över kanel och socker-blandningen. Vik varje deg dubbel på längden och skär ut remsor, ca 2 cm breda. Snurra varje remsa till en vacker bulle och lägg bullarna att jäsa på plåtarna.
  6. Låt jäsa i 40−50 minuter tills bullarna har fått dubbel storlek. Värm under tiden ugnen till 225°.
  7. Vispa upp ägget i en kopp och pensla bullarna. Strö över pärlsocker. Grädda 7−10 minuter mitt i ugnen.
  8. Lägg bullarna att svalna på galler under bakduk.

villa-olivias-saffransbullar-under-handdukvilla-olivias-saffransbullar-i-korgoljeoliver-2016-22grekisk-saffran