Wokad fläskfärs med thaibasilika

Pad krapow moo saap heter den här rätten på thai. Enligt originalreceptet ska rätten innehålla långbönor, men det går fint även med haricots verts eller vaxbönor. Det låter kanske mycket med 6 vitlöksklyftor och 2 chili, men det behövs. Minskar du på kryddorna smakar rätten nästan ingenting.
Den här rätten kom att bli en av mina favoriter när vi besökte Thailand 1998. Jag tycker att det är så kul att fläskkött heter moo på thai, det låter nästan som ’muu’ och det borde ju vara nötkött, kan man tycka.
På thaimatsedeln har den här rätten en chili.

Gör så här

  1. Woksås: Blanda samman soja, ostronsås och buljong. Rör ner salt, peppar och socker. Ställ åt sidan.
  2. Skär långbönorna i 3-4 cm bitar. Skala och skär den gula löken i tunna skivor.
  3. Skala och hacka vitlöken. Skär chilin på längden, skrapa ut kärnorna och hacka fruktköttet grovt. Mosa ihop vitlök och chili i en thaimortel.
  4. Hetta upp oljan i en wokpanna. Tillsätt vitlök/chiliblandningen och fräs den några sekunder.
  5. Smula ner fläskfärsen och woka den tills den blir finfördelad och genomstekt, ca 5 minuter. Tillsätt kinesisk soja, bönor och lök. Fräs under omrörning tills hela färsen fått mörk färg.
  6. Rör ner woksåsen och fortsätt att röra tills vätskan börjar tjockna. Vänd ner då basilikabladen.
  7. Strö på salladslök och servera genast med jasminris och limeklyftor.