Recept taggade med Instagram

Krustader med ostkräm och hjortron

De krispiga finska rågkrustaderna är toppen att fylla meden mjuk ostkräm. Den här krämen är kryddad med kryddpeppar, som passar förträffligt ihop med hjortron. Receptet ger 60 st och räcker till 20 personer, om man räknar tre krustader per person.

Lökgalette med Västerbottensost

Galette eller pizza bianca? Vet ej, men nog är den bra god! Karamelliserad lök och västerbottensost är en fin kombo. Den passar fint på mingel med norrländskt tema. Skär upp varje galett 4 x 8 till 32 bitar. Räkna med 3 bitar per person på mingel.

Hajkbanan

Det var när jag arbetade i köket på Kollo på Västra Edsvik 1999 som jag lärde mig att laga hajkbanan. Det var kolloledarna som invigde mig i hajkbananens värld. Fyll med mörk choklad, mjölkchoklad, center eller dumlekola.

Mandelkorgar i konvektionsugn

Det är ont om plats i köket på Kungl Skogs-och Lantbruksakademien, så det går inte att göra många portioner av vissa rätter. Men till små sällskap går det att baka mandelkorgar och servera till dessert.

Njurtapp med rödlök i konvektionsugn

Njurtappen är inte den styckningsdetalj jag skulle rekommendera nybörjaren i köket att ge sig på. Men ifall du tillagar njurtapp enligt konstens alla regler får du ett kött som är mört som välhängd biff, smakrikt som högrev och saftigt som entrecôte.