Recept taggade med Mat för en

Smörrebröd: Rostbiff med remouladsås och rostad lök

Tunna skivor rostbiff med tillbehör blir till en lunch eller ett kvällsmål med danska smörrebröd som förebild. Lite bröd och mycket pålägg.

Smörrebröd: Veterinärens nattmacka

Det sägs att det här kända smörrebrödet, Dyrlægens natmad, uppkallades efter en veterinär i den danska staden Kolding. Han ville gärna ha ett sånt här rikligt smörrebröd när han kom hem på natten efter sina sjukbesök.

Smörrebröd: Ost och krasse

Med dansk ost är det som min vän Cathrine säger: ‘Gott om man tycker om det.’ Och det gör jag. Av de danska hårdostarna samsö, havarti eller danbo tycker jag att danbo är den perfekta osten på ett smörrebröd.

Smörrebröd: Leverpastej och bacon

Det här är en härlig dansk kombination Smørrebrød med leverpostej, bacon og champinjon. För att du ska få den äkta, danska smaken ska du försöka hitta en grovmalen bakad pastej av skånsk eller dansk typ. Min pastej kommer från Franzéns Charkuterier i Örsundsbro.

Lerpottasill för en

Lerpottasill är en alldeles förträfflig rätt att laga för en person. Ingredienserna är enkla, arbetet minimalt och resultatet väldigt mumsigt. Perfekt att laga när du har kokt potatis och kokt ägg på lut.