Recept taggade med Tore wretman

Tore Wretmans Nobisbröd

Den lilla mängden jäst och den långa jästiden ger nobisbrödet en hård och knaprig skorpa och ett poröst inre. Brödet serverades till Tore Wretmans gäster på Operakällaren i mitten av 1960-talet.

Tore Wretmans svenska äppelkaka

Pannäppelkaka, Stallmästarkaka, brödsmulekaka…kärt barn har många namn. Tore Wretman kallar sin äppelkaka kort och gott Svensk Äppelkaka. Den görs på rivebröd, gärna av surdegsbröd och syrliga, fasta äpplen eller ett ’styvt’ äppelmos, som han själv sa.

Lax najad med dillsmörsås

Den här rätten skapade Tore Wretman under sin tid på Stallmästaregården. Det här receptet är en förenklad version av ursprungsreceptet, och utgår från kallrökt lax i skivor, något som finns nästan alltid i nästan alla butiker.

Lax najad till många

Den här rätten skapade Tore Wretman under sin tid på Stallmästaregården. Det ursprungliga receptet omfattar även kallrökning, men min variant utgår från färdigköpt kallrökt lax i bit, och är anpassad till KSLAs kök för en snabb och smidig tillagningsprocess.

Köttbullar på Tore Wretmans vis

Tore Wretmans köttbullar är välkända. Det var de här köttbullarna som Tore Wretman presenterade för en samling prominenta internationella gäster på en mottagning på Sveriges Ambassad i New York och sa “This is Swedish meatballs!”.