Äkta toast Skagen är ren lyx. Den ska göras på räkor av högsta kvalitet och toppas med löjrom.
Det här receptet kommer från Kallskänkans Kokobok (Page One Publishing). Kallskänkan i det här fallet är Karin Chädström, som var chefskallskänka på Tore Wretmans restaurang Riche i Stockholm. I boken lär Karin inte bara ut sina kallskänksknep, hon delar också frikostigt med sig av sina recept.
Enligt Karin Chädström ska en äkta toast Skagen serveras på smörstekta brödrundlar och räksalladen ska bestå av räkor, majonnäs, salt och peppar. Inget annat. Dillen serverades alltid bredvid själva toasten på Riche. Och löjrommen formades som ett vackert ägg.
Recept för 5 och 25 personer.

Gör så här

  1. Ta ut rundlar av brödet med hjälp av en utstickare. Stek brödskivorna gyllenbruna i smör och låt dem vila på galler.
    (Eventuellt: Stek hela brödskivorna och ta ut rundlar efter stekning.)
  2. Låt räkorna rinna av och hacka dem sedan grovt.
  3. Blanda samman räkor och majonnäs. Krydda med malen vitpeppar och eventuellt med salt. Smaka av noga.
  4. Fördela skagenröran på brödrundlarna, 83 g per portion. Lägg på löjrommen. Dekorera med sallatsblad, dill och citron.