Den här rätten skapade Tore Wretman under sin tid på Stallmästaregården. Det här receptet är en förenklad version av ursprungsreceptet, och utgår från kallrökt lax i skivor, något som finns nästan alltid i nästan alla butiker. På sommaren använder du färskpotatis med skal, som du slungar i smör. På vintern små, fina skalade potatisar. Tricket är att bräcka laxen hastigt och snabbt lägga ihop portionerna.
Vill du servera lax najad till fler än 4 personer, använd gärna receptet ‘Lax najad till många’, länk nedan i receptet.
Tore Wretman gav rätten dess namn efter Brunnsvikens små najader, vattenandar som härskar över sötvatten.

Gör så här

  1. Lossa laxskivorna från varandra och lägg ut dem på en skärbräda.
  2. Skala potatisen och rotfrukterna. Lägg potatisen i kallt vatten. Strimla morot och palsternacka och lägg i kallt vatten. Koka potatisen och rotfrukterna och håll dem varma till servering.
  3. Dillsmörsås: Skala och hacka schalottenlöken mycket fint. Klipp dillen fint och pressa saften ur citronen. Häll vitt vin i en liten kastrull, tillsätt schalottenlök och koka på medel-låg värme under konstant omrörning tills vätskan kokat bort.
  4. Häll i grädden och reducera till hälften, rör om hela tiden. Ta av från värmen. Så här långt kan såsen förberedas. Håll såsen varm i vattenbad.
  5. Spenat: Smält smöret i en panna och tillsätt spenaten. Fräs på medelvärme och tillsätt salt, peppar och muskot.
  6. Bind såsen genom att tillsätta smöret, 1 kub i taget, och vispa väl mellan varje. Tillsätt citronsaft och dill, krydda med salt och peppar.
  7. Servering: Fördela spenaten mitt på på varma serveringstallrikar. Hetta upp smör i en stekpanna, och bräck laxen hastigt på båda sidor. Placera de bräckta laxskivorna ovanpå spenaten.
  8. Lägg potatisarna och rotfruktsstrimlorna. Skeda över såsen.

Serveringstips

Vill du laga Lax najad till fler än 4 personer, använd gärna det här receptet
»Lax najad till många