Tore Wretmans svenska äppelkaka

Pannäppelkaka, Stallmästarkaka, brödsmulekaka…kärt barn har många namn. Tore Wretman kallar sin äppelkaka kort och gott Svensk Äppelkaka. Den görs på rivebröd, gärna av surdegsbröd och syrliga, fasta äpplen eller ett ’styvt’ äppelmos, som han själv sa. Alltså ett mos som är fast och inte rinnigt. Till sin äppelkaka serverade han vaniljsås, men när vi provlagade tyckte alla provsmakare att kakan blev bäst serverad med råkräm. Så på det viset serverar vi äppelkakan i Oscars Källare på Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien.

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175°. Riv brödet och lägg det i bleck. Rosta rivebrödet till krispigt, ca 10 minuter.
  2. Ta ut blecket med rivebröd och lägg över det i ett kallt bleck att svalna. Blanda sedan samman rivebröd och socker.
  3. Smörj pannan med ordentligt med smör. Strö ett ½ cm lager med rivebröd i botten och låt det även täcka kanterna på pannan.
  4. Fyll på med äppelmos. Strö på ett nytt lager rivebröd och ännu ett lager äppelmos. Strö sist på ett sista lager rivebröd. Hyvla över smöret och ringla över vit sirap.
  5. Ställ in stekpannan i ugnen och baka i ca 45 minuter eller tills kakan fått fin gyllene färg utan att bli bränd.
  6. Ta ut kakan, låt den svalna lite och lossa den med en vass kniv. Servera kakan varm eller ljummen direkt ur pannan med vaniljsås, vaniljvisp eller råkräm.

Tips 1
Kakan kan också serveras kall. Skaka loss kakan i pannan. Lägg ett fat som ett lock över kakan i pannan, skaka och vänd, stjälp upp den på fatet.

Tips 2
Variera smaken på äppelkakan genom att tillsätta russin, kanel, mandel eller nötter.

Serveringstips

Gott till äppelkakan är

»Råkräm
»Vaniljvisp