Tre rätter av en stor köttfärssås

Konceptet ’Dagens långkok blir morgondagens snabbmat’ har alltid tilltalat mig. Det vill säga laga mycket mat en dag och sedan, med några enkla handgrepp förvandla grunden till flera måltider.

Den här gången var det en stor köttfärssås som fick vara basen. Jag lagade tre gånger mitt vanliga recept för 2 personer, alltså en köttfärssås på 750 g köttfärs. Jag gjorde en enkel bas-köttfärssås utan speciell kryddning mer än salt, peppar och vitlök.

Sedan kokade jag pasta gånger 2, den här gången valde jag maccheroni eftersom den passar lika bra att äta med köttfärssås som att lägga i pastitsio.

När köttfärssåsen var färdig delade jag upp den i tre:

Del 1 till en frysburk för infrysning
(Här behöll jag neutral kryddning)

Del 2 till grekisk pastitsio, köttfärsgratäng med ostsås
(Här lät jag ett lagerblad och lite kanel koka med för grekisk smak)

Del 3 att äta direkt samma dag
(Här kryddade jag med torkad oregano för att få italiensk känsla)

Sedan var det bara att äta lunch medan pastitsion stod i ugnen och köttfärssåsen för infrysning kallnade innan den fick åka in i frysen.

Nu har jag två goda måltider att se fram emot.

Det enda jag behöver göra med pastitsion är att värma den och göra sallad till.

Köttfärssåsen kan jag krydda hur jag vill och göra lasagne, cannelloni eller något att gott av. Eller kanske bara äta den som den är, med spaghetti eller någon annan god pasta.

Här är alla recept

»Köttfärssås Bolognese
»Så här kokar du pasta
»Grekisk pastitsio