Köttfärssås Bolognese

Det finns förmodligen lika många recept på köttfärssås som det finns matlagare! Det här är mitt recept. Smaka av noga innan du saltar. Hur mycket extra salt som behöver tillsättas beror på hur salt buljongen är. 

Gör så här

  1. Skala och finhacka löken. Skala och riv morot och rotselleri fint. Skala vitlöksklyftorna.
  2. Fräs lök, morot och selleri mjuka i olja och lägg över i en kastrull eller traktörpanna. Fräs färsen gyllenbrun i olja i omgångar. Gör till en smulig massa med hjälp av en gaffel. Lägg över i kastrullen efter hand.
  3. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré och buljong. Strö över oregano, timjan och svartpeppar. Riv eller pressa ner vitlöken, rör om och koka upp.
  4. Sänk värmen och sjud på låg värme under lock i minst 20 minuter. Rör om då och då. 
  5. Vill du servera pasta till är det dags att koka upp vattnet och tillaga den nu. Riv också parmesan till servering och gör vitkålssallad, om du vill servera det till.
  6. Smaka av och krydda eventuellt köttfärssåsen med salt före servering. Om såsen blir för tjock kan eventuellt lite vatten behöva tillsättas. Blir såsen för tunn, sjud en stund utan lock. 
  7. Servering: Lägg upp pasta och sås i djupa tallrikar, eller blanda samman sås och pasta i en stor skål.

Resursklok kommentar

Laga gärna dubbel sats, när du ändå är igång och värmer upp spisen. Då har du en bra stomme till ännu ett mål. "Planned overs" istället för "left overs". Du kan eventuellt behöva minska lite på mängden buljong till dubbel sats.

Serveringstips

Gott att servera en sallad på separat assiett
»Vitkålssallad

Blev det köttfärssås över? Tips på vad du kan göra av resterna
»Lasagne av överbliven köttfärssås
»Chili på rester