Grundrecept: Koka pasta

Så här kokar du torkad pasta i alla dess former. För att beräkna mängden salt och vatten, utgå från ‘tio hundra tusen-regeln’. Proportionerna ska alltså vara 10 g salt (1,6 tsk), 100 g pasta och 1000 g vatten (1 liter). De här proportionerna är riktmärken och inte huggna i sten.
Hur mycket pasta du ska koka per portion beror också på hur den ska serveras. I en klassisk italiensk middagsservering är pastan bara en av flera rätter, och kanske behöver du inte lika mycket pasta per person som om ni ska äta pasta som huvudrätt.
Använd inte olja i kokvattnet. Det gör visserligen att vattnet inte kokar över så lätt, men täpper samtidigt till pastans porer, så att den inte suger upp såsen lika bra.
Pastan skall inte spolas av i kallt vatten, inte heller till pastarätter som skall serveras kalla.

Gör så här

  1. Förbered genom att ta fram durkslag och grytlappar. Förvärm också en stor serveringsskål till pastan genom att hälla hett vatten i den.
  2. Fyll kastrullen med vatten till tre fjärdedelar. Lägg på locket och koka upp vattnet. Sänk sedan värmen en aning, tillsätt saltet och låt det lösas upp helt.
  3. Lägg/häll i pastan, öka värmen så att vattnet snabbt kokar upp och rör om. Stormkoka utan lock på hög värme. Rör om då och då.
  4. För att få pastan “al dente”, följ koktiden på förpackningen, men smaka av pastan strax innan den ska vara klar enligt tidsangivelsen. Då skall pastan vara mjuk utanpå och ha kvar lite tuggmotstånd i mitten.
  5. Häll 1 dl kallt vatten i pastavattnet för att avstanna kokningen.
  6. Nu ska locket till kastrullen fram igen. Håll emot pastan och glänta på locket när du häller av kokvattnet. Håll fast med hjälp av grytlapparna.
  7. Håll dig över durkslaget så att pasta som ’rymmer’ fångas upp. När du hällt av det mesta av vattnet, häll pastan i durkslaget och låt den rinna av.
  8. Häll bort vattnet ur serveringsskålen och torka den noga. Blanda kvickt samman den avrunna pastan med den varma såsen i serveringsskålen. Servera omedelbart.
    Om du ska servera pastan naturell med såsen bredvid, vänd gärna ner en klick smör (vintertid) eller olivolja (sommartid) i pastan.

Tips 1
Spara gärna ett par matskedar av kokvattnet. Använd det för att späda tjocka såser.

Tips 2
Till kalla pastarätter kokas pastan likadant men minska koktiden med en minut jämfört med anvisningen på förpackningen. Bre ut pastan i en vid rostfri form (eller på en marmorskiva) när den har runnit av. Blanda med lite olivolja och rör om i pastan med jämna mellanrum. När den har svalnat blandas den med övriga ingredienser.