Pastitsio, grekisk makaronilåda med köttfärs

Redan de gamla grekerna lär ha lagat pastitio, läste jag någon stans. Nu pratar vi 1200-tal före vår tidräknings år O, någonstans i jämnhöjd med Trojanska kriget på tidslinjen.
Då bestod rätten av rätten av bröd med köttfärsröra. Själv lärde jag mig laga pastitio av kokboksförfattaren Carl Butler, som hade en varm kärlek till det grekiska köket. Fast jag har naturligtvis petat i receptet!
Egentligen ska det vara bechamelsås i den här rätten, men den ersätter jag med min favoritostsås, hopkokt creme fraiche och grädde med smält ost.
Originalreceptet innehåller den grekiska osten kefalotiri (samma som man använder till saganaki) och grekiska makaroner. Ersätt med osten med parmesan eller riven västerbottensost. De grekiska makaronerna är långa som spaghetti och ihåliga som penne. Ersätt med pennemakaroner eller gammeldags idealmakaroner. OBS! Snabbmakaroner fungerar inte!

Gör så här

  1. Köttfärsröra: Hacka löken och fräs den i olja. Lägg över i en stor kastrull. Fräs köttfärsen tills den får färg och lägg över i kastrullen. Skär tomaterna i bitar (eller klipp lite kors- och tvärs i burken) och lägg dem med sitt spad i kastrullen.
  2. Tillsätt tomatpuré, buljong, kanel, salt och peppar. Koka upp, sänk värmen och sjud under lock i 30-45 minuter.
  3. Ostsås: Häll creme fraiche och grädde i en kastrull. Koka upp, sänk värmen till låg och sjud tills blandningen börjar tjockna. Ta av kastrullen från värmen och rör ner osten så att den smälter. Värm ugnen till 200°.
  4. Koka makaronerna enligt anvisning på förpackningen, men ta av dem några minuter före koktidens slut. Häll kallt vatten i kokvattnet för att avstanna kokningen och låt rinna av i durkslag.
  5. Smörj en ugnssäker form. Lägg hälften av makaronerna i bottnen på formen, lägg på köttfärsröran och lägg ett lager makaroner överst.
  6. Vispa upp ägget och rör ner det i ostsåsen. Häll osten över makaronerna och köttfärsen i formen. Tillaga i ugnen i 30−45 minuter eller tills gratängen fått fin gyllenbrun färg.
  7. Servering: Servera lådan riktigt varm. Gott till är sallad och tzatziki.

 

Resursklok kommentar

Den här makaronilådan brukar jag göra när jag gjort moussaka tidigare och passade på att göra extra mycket köttfärsröra. Jag brukar frysa in köttfärsröran, tina i kylen över natten så går det snabbt att laga den här makaronilådan. Jag kryddar på med lite kanel till pastitsio.

Serveringstips

»Tzatziki
»Grekisk sallad