Recept taggade med Vilt

Mustig älggryta, till många

Älggryta lagar jag en gång per höst i KSLAs kök, till Gastronomiska Akademiens styrelsemiddag på höstkanten. Då går jag till Hötorgshallen och handlar hos Mats på Hellbergs Fågel och vilt.

Pytt på älgstek, silverlök och råstekt potatis

När det färska älgköttet kommer till våra butiker brukar det sammanfalla med att silverlöken är som bäst och vinterpotatisen gör sitt intåg efter sommaren.

Carpaccio på älg med Västerbottensost och syltade kantareller

Älgfilén tillreds efter konstens alla regler till den här skogsinspirerade varianten av carpaccio. I Italien serveras carpaccio ibland med champinjoner, här har vi valt syltade kantareller, som passar fint med älgköttet.

Älgfärslimpa med viltgräddsås

Älgfärs är magert, så för att få limpan saftig och få den att hålla ihop tillsätter jag fläskfärs. Den är mild i smaken, så smaken av älg kommer fram bra ändå. Till färslimpan smakar det gott med en gräddig sås och lingon eller gelé.

Älgbuljong

Om du köper älgkött med ben kan du skära loss köttet och spara paryrer och ben till ett buljongkok. Älgbuljongen passar fint som stomme i en viltgryta eller en god sås till vilt.