Älggryta lagar jag en gång per höst i KSLAs kök, till Gastronomiska Akademiens styrelsemiddag på höstkanten. Då går jag till Hötorgshallen och handlar hos Mats på Hellbergs Fågel och vilt. Då får jag inte bara fint kött till bra kvalitet, utan även goda råd på köpet. Jag brukar köpa älghögrev med ben, så att jag får stommen till en fin buljong också. Receptet här är dock beräknat på benfri högrev.

Gör så här

  1. Skär köttet i 3 x 3 cm grytbitar. Krydda med salt och peppar. Bryn grytbitarna i smör. (Alternativt: Lägg dem i GN-bleck och bryn på 170° i konvektionsugn). Lägg över i en gryta.
  2. Häll på buljong och koka upp. Skumma. Lägg ner tomatpuré, äppeljuice, timjan, rosmarin, lagerblad och enbär. Pressa ner vitlöken. Koka upp, sänk värmen till låg och sjud sammanlagt 1 ½ – 2 timmar.
  3. Skala och strimla löken. Bryn den i smör och lägg ner den i grytan. Skala morötter, palsternackor och rotselleri och skär dem i små bitar – de ska kännas goda att få i munnen.
  4. Fräs rotfrukterna i smör (Alternativt stek bryn på på 170° i konvektionsugn.) Lägg ner rotfrukterna i grytan.
  5. När köttet känns mört är grytan klar. Toppred eventuellt grytan och justera kryddningen med salt och peppar.

Serveringstips

Gott till är kokt potatis eller potatismos, lingon och/ eller gelé samt smörfräst svamp.
Så här kokar du egen älgbuljong
Ȁlgbuljong