Medan grillen blir varm

Tänkte du också en utomhusmiddag till Valborg? Att samlas runt grillen (med behörigt avstånd) kan vara en idé. Lite känsla av valborgsmässobål blir det i alla fall.

Du står alltså där och har samlat gästerna runt grillen. Det var ett tag sedan du tände på kolet, men den där perfekta glödbädden låter vänta på sig.

Gästerna har fått något att dricka, men nog vore det gott med något att tugga på medan man väntar på att lägga huvudrätten på grillgallret? Gärna något varmt. Här kommer tre förslag.

Rökta räkor på grillen

Den första rätten jag tipsar om är att bara värma på rökta räkor. Det var min vän och kollega Cathrine som gav mig tipset för många år sedan. ”Det är så här rökta räkor ska ätas” sa hon. Och jag kan bara hålla med! Var och en skalar sina räkor och dippar sedan i vitlöksmajonnäs. En liten skål med majonnäs till var och en, såklart!
»Rökta räkor på grillen

Grillad bruschetta

Klassikern bruschetta får ett extra lyft med bröd som grillats på träkol. Förbered tomathacket, grilla brödet och toppa med tomathack. Droppa på olivoja och servera med rejäla bestick. Variera bruschettan med att byta ut hälften av tomatsalladen mot tärnad mozzarella, tärnad paprika eller smörfräst svamp. Byt ut basilikan mot kapris eller färsk salvia.
» Grillad bruschetta

Feta i foliepaket på grillen

Det här är ytterligare en gammal klassiker som det kan vara läge att påminna om inför grillsäsongen. Lägg feta, i mindre eller större bitar, i ett foliepaket tillsammans med grönsaker, örter och olivolja och låt alltsammans bli genomvarmt på grillen. Ett paket till varje gäst.
» Feta i foliepaket på grillen

GLAD VALBORG!