Recept taggade med Koka

Ärtsoppa till många

När ledamöterna i Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien har sina sammankomster serveras traditionsenligt ärtsupé i Oscars Källare. Ärtsoppan kokar jag efter konstens alla regler. Dagen före servering kokas fläskläggarna och ärterna läggs i blöt.

Borsjtj, rödbetssoppa

Det är med rödbetssoppa som med så många andra traditionella recept, det finns ett i varje familj. Någon vill ha kryddstark korv i soppan, andra river ner råa rödbetorna på rivjärn, ytterligare andra blandar ner mosad kokt potatis.

Koka vaktelägg

’Höns är roliga, men vaktlar är bra tråkiga’ säger min vän Heinz, som är köksmästare och kocklärare. En sak som vaktlar är bra på är i alla fall att lägga ägg. De lägger massor med ägg.

Pressad potatis

Pressad potatis ska du helst göra av vinterpotatis, så sommartid får du hoppa över den. Hur som helst är pressad potatis något av det godaste du kan servera till stekt eller pocherad fiskfilé.

Fläskbuljong

Svenskt griskött går ofta att hitta till onödigt bra pris. Om du ska koka fläskbuljong kan du använda de bitar med ben som har billigast pris. Här gör vi buljong på både rimmad och färsk fläsklägg, mest för sältans skull.