Svenskt griskött går ofta att hitta till onödigt bra pris. Om du ska koka fläskbuljong kan du använda de bitar med ben som har billigast pris. Här gör vi buljong på både rimmad och färsk fläsklägg, mest för sältans skull. Det går alldeles utmärkt att koka fläskbuljong även på grisfötter, som är något av det billigaste du kan hitta.

Gör så här

  1. Koka upp vatten i en stor kastrull som rymmer allt kött och alla ben. Lägg i köttet och benen, och koka upp på nytt. Skumma eventuellt.
  2. Tillsätt morot, lök och kryddor. Koka upp igen, sänk värmen till låg och sjud på låg värme tills köttet känns mört, 1 ½ − 2 timmar. Köttet ska nästan falla av från benet.
  3. Ta upp köttet och sila buljongen. Plocka köttet från benen och ta vara på eventuell märg. Kasta fett, svål och ben.
  4. Sila ner buljongen i en ren kastrull och koka ihop tills 1 liter återstår. Kyl buljongen och förvara den i kylskåp tills den ska användas. När buljongen kyls ner kommer den att stelna till gelé. Du kommer också enkelt att kunna plocka bort det fett som lagt sig överst som en vit kaka.

Buljong
Buljongen kan användas till att koka ärtsoppa eller grönkålssoppa. Du kan också dricka den i en kopp som snabblunch eller närande mellanmål.
Den går också att smaksätta olika grönsaksrätter med, som rotmos eller Halländsk grönkål.
Du kan också blanda den med asiatisk kryddbuljong och nudlar och göra en värmande soppa, se separat recept.

Rimmad fläsklägg
Servera med rotmos eller potatismos. Eller tärna köttet till ärtsoppa. Servera med rökt sidfläsk, korv och surkål som choucroute.

Revbensspjäll
Tunnskiva och servera i asiatisk kryddbuljong, se separat recept. Servera med rökt sidfläsk, korv och surkål som choucroute.

Märg
Du kan använda märg som smaksättning i soppor och grytor eller helt enkelt äta den som den är.

 

 

 

Resursklok kommentar

Olika typer av griskött på ben finns från flera sorters certifierad produktion, KRAV-certifierad, Kött från Sverige-certifierad, Svenskt Sigill-certifierad och Svenskt Sigill Klimatcertifierad.