Recept taggade med Koka

Julrevbensspjäll att frysa in

Till jul passar det bra att förkoka revbensspjällen i god tid och lägga dem i frysen. På julafton värmer du revbensspjällen i ugnen så att de får en vacker yta. Att skära spjällen i små rutor brukar vara uppskattat.

Älgkalops

Älgkött är ett magert kött och grytbitar kommer ofta från innanlår och ytterlår, som är väldigt magra styckningsdetaljer. Därför passar de bra i gryta, där köttet tillagas varsamt i fuktig värme.

Kryddig linssoppa till måltidens dag 2020

Måltidens dag instiftades av Måltidsakademien och infaller alltid tredje torsdagen i oktober. Enligt tradition serverar vi en soppa den dagen. Koriander, gurkmeja, spiskummin och ingefära sätter smak på den här linssoppan, som vi serverade 2020.

Grundrecept: Koka pasta

Så här kokar du torkad pasta i alla dess former. För att beräkna mängden salt och vatten, utgå från ‘tio hundra tusen-regeln’. Proportionerna ska alltså vara 10 g salt (1,6 tsk), 100 g pasta och 1000 g vatten (1 liter).

Grundrecept: Koka vinterpotatis

Beräkna 2−3 normalstora potatisar per person. Du kan antingen koka potatisen med skal på eller skala den. Om potatisen har grova skal blir det oftast godast att skala före kokning. Tunt skal däremot bevarar potatisens smak och näringsämnen bättre.