Recept taggade med Lagerblad

Revbensstek på danskt vis

Ribbesteg kallas den här styckningsdetaljen på danska. Då och då kan man stöta på den här trevliga steken i charkdisken hos välsorterade butiker även i Sverige. Den kallas revbesstek eller ribbestek. Här tillagar vi på danskt vis och serverar som söndagsstek.

Rödkål på lila spetskål

Färsk och fin lila spetskål har jag fått en del av i min grönsakslåda som jag beställer från Årstiderna. Förutom att den har vacker färg är den väldigt spröd och härlig och passar bäst rå, som den är.

Indisk morotssallad med senapsfrön

Pröva att laga till våra stillsamma svenska morötter på indiskt sätt. Smör och socker lyfter fram morötternas egen sötma. De frästa senapsfröna ger ett litet bett, chilin ger hetta och yoghurten svalka. Koosmali heter den här salladen i original.

Rödvinsreduktion med timjan

Rödvinsreduktion kan serveras som den är som en skysås till nötkött. Den kan också utgöra basen i en rödvinssås. Du lagar reduktionen av mustigt rött vin, exempelvis från druvorna cabernet sauvignon eller merlot.

Kort buljong, klassisk till fisk

Kort buljong säger vi, även om det här inte är en buljong i egentlig mening. Det kommer från det franska kökets benämning på det här kokspadet, court buillon. I det franska köket finns både olika sorters kort buljong och olika användningsområden.