Skånsk kalops är namnet på den kalops som innehåller morötter. Härlig husmanskost med alldeles speciell smak av kryddpeppar och lagerblad.
Det här receptet är anpassat till ugnen och grytorna i köket på Kungl Skogs- och Lantbruksakademien, KSLA.

Gör så här

  1. Putsa och skär köttet i grova tärningar, 3 x 3 cm. Spraya GN 1-bleck med sprayfett och lägg ner köttet. Krydda med salt och peppar. Fördela kryddpeppar och lagerblad i blecken.
  2. Skala och skiva löken. Skala och skär morötterna i 3 x 3 cm bitar.
  3. Bryn löken i rikligt med smör. Lägg över löken i blecken. Koka köttet i ånga ugnen ca 1 timme, eller tills köttet är mört.
  4. Koka upp buljongen i en gryta. Tillsätt morötterna och sjud dem ca 10 minuter.
  5. Varva kött och lök med morötter och buljong i serveringsgrytor. Använd även buljongen som bildats i bleken. Tillsätt sojan och koka upp.
  6. Rör ut vetemjölet i kallt vatten och toppred kalopsen.
  7. Servering: Servera kalopsen med kokt potatis och inlagda rödbetor.

Serveringstips

»Inlagda rödbetor