Recept taggade med Rågmjöl

Kalakukko, finskt bröd fyllt med fläsk och siklöja

Om du har varit på fest hos någon från Finland, eller kanske på en marknad i Finland, har du säkert sett kalakukko eller rent av smakat på det fyllda brödet. Det är perfekt att servera som lunch på stående fot, eller som vickning.

KSLA-mackan

Redan efter ett par månader i köket på KSLA (Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien) hade jag tappat räkningen på hur många KSLA-mackor jag gjort.

Surdegsbröd på rågmjöl

Surdegsbröd är faktiskt inte alls svårt att baka, även om man behöver sätta surdegen dagen innan. Annars kan du köpa färdig surdeg. Det är inte ett dugg svårare än att baka annat bröd, och väl värt det lilla extra besväret.

Karelska piroger

Karjalan piirakkat heter de finska pirogerna, som ser ut som små båtar, och serveras ljumma med smältande äggsmör på toppen. De mest kända är riisi piirakkat, som har risfyllning.

Julbröd med surdeg

Tänk vad bra att det finns färdig surdeg att köpa! Då är det lätt att baka eget surdegsbröd. Surdegen gör att brödet tar lång tid att bryta ner i magen, vilket är bra för kroppen. Till jul är det trevligt att dekorera brödet med en liten julhälsning.