Nattjäst julbröd

Att låta degen jäsa i kylen över natten ger ett saftigt och fint bröd. Det ser fint ut att dekorera brödet, särskilt om du ska lägga fram det på julbordet. Det här är ett så kallat kalljäst bröd, vilket betyder att du inte behöver värma degvätskan.
Brödet kan bakas i god tid före jul och frysas in.

Gör så här

Dag 1:

  1. Dela jästpaketet diagonalt. Då får du exakt 25 g i varje bit. Spara en bit till nästa gång du vill baka.
  2. Lägg jästen i en bunke. Häll på lite av mjölken och rör med en trägaffel tills jästen lösts upp. Häll på vattnet och lägg ner honungen. Rör med trägaffeln igen tills honungen lösts upp.
  3. Mät upp vetemjölet och rör ner saltet i mjölet. Rör ner mjölet i degvätskan, lite i taget. Rör också ner rågmjölet. Nu har du en ganska kletig deg. Täck bunken med plastfolie och ställ den i kylskåpet tills nästa dag.

Dag 2:

  1. Värm ugnen till 175°. Smörj brödformarna.
  2. Spara lite kletig deg om du vill dekorera brödet. Ta lite mjöl på händerna och knåda degen. Rulla ut den till två degplattor och rulla dem som en rulltårta. Lägg dem i brödformarna. (Om du bakar dubbel sats kan limporna läggas i en långpanna. Pensla bröden sidor med olja innan de börjar jäsa)
  3. Rulla ut den kletiga degbiten och dekorera brödet. Låt brödet jäsa 20 minuter.
  4. Vispa upp ägget och pensla bröden.
  5. Ställ sedan in formarna (långpannan) i mitten av ugnen och grädda brödet ca 40 minuter. Ta ut ett bröd och knacka på det. Låter det ihåligt är brödet klart. Innertemperaturen ska vara 98°. Grädda annars lite till.
  6. Lägg bröden på ett galler och lägg på en bakduk. Låt brödet svalna innan du skär i det. Om brödet ska frysas in, låt det kallna helt innan du packar det i plastpåsar.