Åländskt svartbröd serveras på Eckerölinjens båtar, och där smakade jag det första gången. Receptet fick jag med mig hem från en semester på Åland. Originalreceptet innehåller surmjölk eller kärnmjölk, som det kan vara svårt att få tag på i Sverige. Vi har bytt ut mot filmjölk och lättmjölk.
Det tar tid att baka svartbröd enligt konstens alla regler. Man gör degen som ska jäsa i 2 dagar före utbakning. När man bakat ut och gräddat, vilket tar en hel dag i anspråk, ska brödet mogna i ugnen medan den kallnar och inte tas ut förrän efter 2 dagar.
Något säger mig att det här recepten ursprungligen användes för bak i järnspisens bakugn. Svartbröd bakades förr som ett färdkostbröd till fiskare, säljägare och sjömän. Det var näringsrikt och kunde sparas under lång tid.

Gör så här

Dag 1

  1. Fördeg: Blanda samman filmjölk och lättmjölk och låt blandningen anta rumstemperatur.
  2. Rör samman sirap, farinsocker, malt och salt i en bunke. Rör ner hälften av rågmjölet med en trägaffel, lite i taget och rör blandningen smidig.
  3. Häll resten av mjölet över blandningen, täck över den med bakduk eller bivaxduk och ställ den i rumstemperatur i 2 dygn (48 timmar), tills den bubblar.

Dag 2 eller 3

  1. Morgon: Smula ner jästen i en degbunke. Rör ner ljummet vatten, lite i taget, tills jästen lösts upp. Knåda in jästen och vetemjölet i fördegen och arbeta samman till en lagom tjock deg.
  2. Lägg degen i en bunke och låt den jäsa under bakduk i 6 − 8 timmar.
  3. Eftermiddag: Baka ut degen till 4 tallriksstora kakor, 1 ½ cm tjocka. Lägg dem på ugnsplåtar och låt kakorna jäsa under bakduk 1 timme.
  4. Värm ugnen till 200°. Rör samman kaffe och sirap att pensla med. Nagga kakorna och grädda dem 10 minuter. Ta ut plåtarna med bröden och pensla dem med kaffe och siraps-blandningen.
  5. Ställ tillbaka plåtarna i ugnen och grädda bröden i ytterligare 10 minuter. Ta ut och pensla dem än en gång med kaffesirapsblandningen.
  6. Sänk ugnstemperaturen till 120°. Svep in bröden i två paket av aluminiumfolie. Lägg paketen i ugnen och låt dem efterbaka (på Åland säger man ugnsståndas) i 3 timmar.
  7. Stäng då av ugnen och låt brödet ligga kvar och mogna ca 2 dagar. Svep in kakorna i en bakduk fram till servering.

Servering

Servera brödet med smör och pålägg, till exempel Dahlmans rökta skinka eller metwurst, Åländsk kryddgurka eller Åländsk ost, till exempel Kastellholmsost.