Stekt strömming

Det vanligaste sättet att steka strömming är två hoplagda strömmingsfiléer som kallas ’strömmingsflundra’. Det finns många olika sätt att krydda strömmingen, men det allra godaste tycker jag är enligt receptet nedan. Att använda torkad dill i ströbrödet lärde jag mig på Strömmingsluckan i Göteborg. Fler sätt att krydda, se Tips nedan.

Gör så här

  1. Tvätta strömmingen i kallt vatten och klipp bort eventuella fenor. Plocka persiljekvistarna. Lägg ut smörpapper och strö på lite rågmjöl och salt.
  2. Lägg hälften av strömmingarna på smörpapperet med skinnsidan uppåt. Fördela persiljekvistarna på och lägg de andra filéerna ovanpå med skinnsidan uppåt.
  3. Blanda samman resten av rågmjölet och saltet med pepparen och den torkade dillen. Vänd strömmingsflundrorna i blandningen. Lägg dem på en skärbräda att torka lite.
  4. Förbered de tillbehör du tänkt servera till. Det är bra om du ska servera potatismos att det är klart innan du börjar steka strömmingen.
  5. Hetta upp rikligt med smör i en gjutjärnspanna och stek strömmingsflundrorna på låg värme 2 − 3 minuter på varje sida. Ytan ska bli gyllenbrun och frasig. Servera genast.

Tips

Gammaldags senapskryddning
Blanda samman 3 ägg, 4 dl mjölk, ½ dl dijonsenap och ½ dl söt svensk senap. Lägg ner strömmingen och låt den marinera minst en timme, gärna över natten. Panera i rågmjöl och salt och stek som ovan.

Örtkryddning
Hacka dill och persilja och skär gräslök smått. Det ska sammanlagt bli 3 dl hackade örter. Lägg ut hälften av strömmingsfiléerna, strö över örter och lägg på resten av strömmingen. Panera och stek som ovan.

»Inlagd strömming

Resursklok kommentar

Blev det strömming över? Lägg in den i ett-två-tre lag!

Serveringstips

»Potatismos