Recept taggade med Schalottenlök

Jordärtskockssoppa med svampfräs

Jordärtskockor finns året runt i butik. På våren har de en mycket mild smak, men på hösten får de den distinkta smak vi förknippar med jordärtskocka. Soppan blir väldigt god med båda sorters skockor, nästan som två olika rätter.

Miriams surkål

Det var år 2004 på en fest hemma hos goda vänner som jag träffade Miriam. Det var knytkalas, och Miriam, som kom från Tyskland, hade med sig sin hemgjorda surkål till buffébordet. Den var så god, och Miriam hade inte något emot att dela med sig av receptet.

Smörbrynta champinjoner med lök, vitlök och persilja

Champinjoner, smör, lök, vitlök och persilja är alla enkla råvaror var och en för sig. Ihop skapar de magi. Allra godast blir den här rätten förstås med ett riktigt gott gårdssmör. Servera som tillbehör eller bufférätt.

Vinkokta blåmusslor, moules marinières

Förmodligen är det här det vanligaste sättet att anrätta blåmusslor. Förmodligen är det vanligast för att det är det godaste sättet. Helst ska musslor kokas ca 1 kg åt gången, så koka musslorna i två omgångar.

Tapas: Auberginefylld avokado

De här läckra fyllda avokadohalvorna brukar våra vänner Curre och Karin bjuda på när de gör tapas. Kryddningen av auberginefyllningen kommer från den spanska rätten pez de tierra, ört och spiskumminkryddade friterade auberginestänger.