Recept taggade med Timjan

Mustig älggryta, till många

Älggryta lagar jag en gång per höst i KSLAs kök, till Gastronomiska Akademiens styrelsemiddag på höstkanten. Då går jag till Hötorgshallen och handlar hos Mats på Hellbergs Fågel och vilt.

Kvarngryn med gråärter

Kvarngryn är trevlig blandning av ångbehandlat och valsat spannmål, närmare bestämt havre, vete och råg. Allt odlat på Västgötaslätten. Här får de sällskap med svenskodlade gråärter, buljong och timjan.

Ugnsrostade rödbetor med feta och timjan

De här ugnsrostade rödbetorna toppade med feta är en fantastisk tillbehörsrätt eller bufférätt. Använd helst färsk timjan och riktigt pepprig olivolja. Receptet kan dubbleras.

Älgbuljong

Om du köper älgkött med ben kan du skära loss köttet och spara paryrer och ben till ett buljongkok. Älgbuljongen passar fint som stomme i en viltgryta eller en god sås till vilt.

Jambalaya på kassler

Det här receptet är min egen tolkning av ett gammalt recept från 1979 från KF:s provkök och receptet på jambalaya som jag fick av Annika Hallsvik, känd som vår svenska ambassadör för cajun och creole.