De här biffarna serverar jag till mindre sällskap på Kungl Skogs- och Lantbruksakademien. Större sällskap fårsamma färs, fast i form av viltfärslimpa. Vildsvinsfärs är fet för att vara viltkött, men magrare än färs från tamgris. Den har en mild viltsmak som passar nybörjare i viltets värld. Enbär och timjan är goda kryddor, liksom granulerad lök.
Djupfryst vildsvinsfärs tinas bäst i en plastpåse under rinnande vatten. Då behåller den smak och konsistens bättre. Du kan binda vätska i färsen genom att arbeta in salt i den och låta den vila en timme. Annars blir färsen lika bra om du arbetar in ett ägg i den, som enligt mitt recept.

Gör så här

  1. Värm konvektionsugnen till 160°. (Vanlig ugn 175°) Montera hushållsassistenten med omröraren. Smula ner färsen.
  2. Häll ner grädden och tillsätt salt, peppar, lök, enbär och timjan. Knäck ner ägget och kör till en smidig färs.
  3. Forma färsen till 18 biffar med vattensköljda händer. Låt biffarna vila en stund på en skärbräda innan du steker.
  4. Förbered de tillbehör du tänt servera till biffarna.
  5. Hetta upp smör och olja i en gjutjärnspanna och bryn biffarna. Lägg över dem i en ugnssäker form eller ett GN-bleck.
  6. Låt biffarna steka färdiga ca 6 minuter i konvektionsugn och något längre tid i vanlig ugn. Innertemperaturen ska vara 70°.
  7. Servering: Servera de nystekta biffarna med potatis, viltgräddsås och lingon eller gelé.

Serveringstips

»Viltgräddsås