Kvarngryn är trevlig blandning av ångbehandlat och valsat spannmål, närmare bestämt havre, vete och råg. Allt odlat på Västgötaslätten. Här får de sällskap med svenskodlade gråärter, buljong och timjan. Inspirationen till den här blandningen fick jag på restaurang Särimner på Birka. Och nog kan man tänka sig att det här är riktig vikinga-mat!
Ångbehandlignen av kvarngrynen är för att koktiden ska bli kort och bra. Blötlagda gråärter får också ganska kort koktid.

Gör så här

  1. Häll ärterna i en bunke och häll på vatten så att det står ca 5 cm över ärterna. Låt dem ligga i blöt under natten.
  2. Så här kokar du gråärterna: Häll bort blötläggningsvattnet och lägg ärterna i en kastrull.
  3. Häll på vatten och salt. Koka upp och skumma. Sänk värmen till låg och sjud ärterna 8 – 10 minuter.
  4. Häll bort kokvattnet genom en sil. Låt ärterna rinna av.
  5. Så här kokar du kvarngrynen: Koka upp buljongen. Lägg ner kvarngrynen, ge alltihop ett nytt uppkok och sänk sedan värmen till medel.
  6. Låt grynen sjuda utan lock i 12 minuter.
  7. Häll grynen genom en sil och spola försiktigt med kallt vatten, så att kokningen avstannar. Låt dem rinna av.
  8. Lägg de avrunna grynen i en kastrull. Tillsätt gåärterna, oljan och vinägern. Krydda med timjan och blanda samman. Smaka av om mer salt behövs.

Serveringstips

Så här gör du egen grönsaksbuljong
»Grönsaksbuljong