Namnet betyder ’hertiginnans potatis’, fint ska det va’! Och nog ser det både elegant och trevligt ut att servera pommes duchesse till finare rätter. Pommes duchesse består av potatismos med äggula och smör som spritsas och gratineras i ugn. Moset kan även användas till fiskgratäng eller Cottage pie.
Använd vinterpotatis till pommes duchesse. Det fungerar inte med färskpotatis.
Jag brukar göra pommes duchesse när jag har rester av potatismos eller kokt potatis, som jag pressar i potatispress innan jag blandar med äggula. Det gör att vi ofta äter pommes duchesse på vanliga vardagar, till exempel till korv.
Receptet kan dubbleras, men minska då på äggulorna.

Gör så här

  1. Skala och koka potatisen mjuk. Häll av vattnet, låt potatisen ånga av och pressa den sedan. (Eller använd rester av potatis eller potatismos.)
  2. Värm ugnen till 200°. Pressa potatisen ner i en bunke genom en potatispress eller mosa för hand med en rotfruktsstöt.
  3. Tillsätt smör, grädde, salt och peppar, samt eventuellt muskot. Knäck äggen och tillsätt äggulorna en i taget under långsam vispning med elvispen. Moset ska bli luftigt men ändå ganska torrt.
  4. Preparera spritspåsen med tyllen och ställ den i ett litermått. Fyll på moset i spritspåsen och ta hjälp av slickepotten för att få med det sista ur kastrullen.
  5. Smörj en ugnssäker form och spritsa ut fina toppar.
  6. Gratinera dem i ugnen tills moset får färg, 5-8, minuter.
  7. Servering: Servera topparna till eleganta kött, fågel eller fiskrätter.

Tips 1
Strö eventuellt riven ost över moset innan du gratinerar.

Tips 2
Spritsa moset runt kanten på en ugnssäker form, fyll med fisk och sås, gratinera och du har en fin fiskgratäng.

Tips 3
Toppa en Cottage pie med moset. Se separat recept.

Serveringstips

Så här kan du använda pommes duchesse
Spritsad i
»Fiskgratäng
»Rödtunga Walewska
»Öresundslåda
»Fläskfilé Oscar II

Som täcke
»Cottage pie