Älgfärslimpa med viltgräddsås

Älgfärs är magert, så för att få limpan saftig och få den att hålla ihop tillsätter jag fläskfärs. Den är mild i smaken, så smaken av älg kommer fram bra ändå. Till färslimpan smakar det gott med en gräddig sås och lingon eller gelé.

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200°. Blanda samman ströbröd och mjölk och låt blandningen svälla en stund till en lös smet. Smörj en ugnssäker form.
  2. Ansa och skala morot, palsternacka, selleri och lök. Jag sköljer bara löken och låter skalet följa med, det ger fin färg till buljongen. Skär rotsakerna i mindre bitar och dela lökarna.
  3. Montera vingen på hushållsassistenten. Smula ner älgfärsen och fläskfärsen i bunken till assistenten. Knäck ner ägget och lägg ner lökpulver, salt och peppar. Häll ner ströbrödsblandningen och rör ihop till en homogen färs.
  4. Häll färsen i ugnsformen och forma den till en limpa. Lägg rotsakerna och löken runt omkring. Hyvla på lite smör på köttfärsen. Ställ in formen i mitten av ugnen och häll på vatten så att rotsakerna täcks.
  5. Låt färslimpan steka 45 minuter till 1 timme beroende på tjocklek. Innertemperaturen ska vara 68-70°. Om du sticker i färslimpan ska köttsaften som kommer upp vara klar och genomskinlig.
  6. Vill du servera potatis eller potatismos till passar det bra att tillreda det medan limpan står i ugnen.
  7. Ta ut formen och lägg över färslimpan på en skärbräda. Täck med smörpapper eller bivaxpapper. Sila av rotsakerna och löken och spara buljongen. Lägg rotsakerna och löken i en skål och håll dem varma till servering.
  8. Viltgräddsås: Förstärk buljongen från formen med tärningsbuljong så att du får 5 dl. Rör ner viltfonden i buljongen.
  9. Smält smöret i en kastrull. Ta av från värmen och rör ner mjölet. Spä med lite buljong och rör klumpfritt. Ställ tillbaka kastrullen på värmen och tillsätt resten av buljongen under omrörning. Häll i grädden och låt såsen koka ihop på medelvärme till önskad konsistens.
  10. Servering: Skär upp färslimpan i skivor och servera med såsen och rotsakerna. Gott till är kokt potatis eller potatismos och lingon eller svart vinbärsgelé.

Serveringstips

»Potatismos