Älgfärs är magert, så för att få limpan saftig och få den att hålla ihop tillsätter jag fläskfärs. Den är mild i smaken, så smaken av älg kommer fram bra ändå. Till färslimpan smakar det gott med en gräddig sås och lingon eller gelé.
Gör så här
- Värm ugnen till 200°. Blanda samman ströbröd och mjölk och låt blandningen svälla en stund till en lös smet. Smörj en ugnssäker form.
- Ansa och skala morot, palsternacka, selleri och lök. Jag sköljer bara löken och låter skalet följa med, det ger fin färg till buljongen. Skär rotsakerna i mindre bitar och dela lökarna.
- Montera vingen på hushållsassistenten. Smula ner älgfärsen och fläskfärsen i bunken till assistenten. Knäck ner ägget och lägg ner lökpulver, salt och peppar. Häll ner ströbrödsblandningen och rör ihop till en homogen färs.
- Häll färsen i ugnsformen och forma den till en limpa. Lägg rotsakerna och löken runt omkring. Hyvla på lite smör på köttfärsen. Ställ in formen i mitten av ugnen och häll på vatten så att rotsakerna täcks.
- Låt färslimpan steka 45 minuter till 1 timme beroende på tjocklek. Innertemperaturen ska vara 68-70°. Om du sticker i färslimpan ska köttsaften som kommer upp vara klar och genomskinlig.
- Vill du servera potatis eller potatismos till passar det bra att tillreda det medan limpan står i ugnen.
- Ta ut formen och lägg över färslimpan på en skärbräda. Täck med smörpapper eller bivaxpapper. Sila av rotsakerna och löken och spara buljongen. Lägg rotsakerna och löken i en skål och håll dem varma till servering.
- Viltgräddsås: Förstärk buljongen från formen med tärningsbuljong så att du får 5 dl. Rör ner viltfonden i buljongen.
- Smält smöret i en kastrull. Ta av från värmen och rör ner mjölet. Spä med lite buljong och rör klumpfritt. Ställ tillbaka kastrullen på värmen och tillsätt resten av buljongen under omrörning. Häll i grädden och låt såsen koka ihop på medelvärme till önskad konsistens.
- Servering: Skär upp färslimpan i skivor och servera med såsen och rotsakerna. Gott till är kokt potatis eller potatismos och lingon eller svart vinbärsgelé.