En svensk klassiker och riktig husmanskost. Potatismos är ett måste till alla sorters korv, köttbullar och fiskgratäng.

Gör så här

  1. Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Lägg bitarna i en kastrull och häll på vatten så att det nätt och jämnt täcker. Salta.
  2. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda under lock tills potatisbitarna är mjuka.
  3. Häll av vattnet och ånga av potatisen genom att ställa tillbaka kastrullen med potatisbitarna i på plattan en kost stund och skaka kastrullen.
  4. Krossa potatisbitarna med rotfruktsstöt. Rör ner smör, mjölk, salt, peppar och muskot. Kör försiktigt några varv medelvispen till önskad konsistens.
skalad potatis rå

skala potatisen

potatismos1

skär i bitar

potatismosmos2

mosa den kokta

potatismosmos4

vispa till mos

Resursklok kommentar

Överblivet potatismos kan kylas och sparas. Rör ner en äggula och laga potatisbullar eller spritsa till pommes duchesse.

Serveringstips

Blev det potatismos över? Gör pommes duchesse på resterna.

»Pommes duchesse