Bake off bröd med vitt fullkornsmjöl

Originalreceptet till det bake off-bröd jag bakar på Kungl Skogs- och Lantbruksakademien, KSLA, kommer från Helen Westblom Jonsson, som var min lärare när jag gick kockutbildningen på Gastronomiskolan, och som nu för tiden jobbar extra med mig i köket ibland.
Nu har jag utvecklat receptet ytterligare och tillsätter en del vitt fullkornsmjöl i degen. De här små bröden serverar jag i stort sett varje morgon, så det känns extra viktigt att mina gäster får fullkorn i brödet.

Gör så här

Degämne till bake off-bröd

  1. Klä specialbrickan (som går in i frysen i ’Bakfickan’) med plastfolie. Montera assistenten med degkroken.
  2. Mät upp mjölsorterna i var sitt mått. Häll saltet i det vanliga vetemjölet.
  3. Smula ner jästen i köksmaskinens degbunke. Häll på 1 dl av vattnet och rör tills jästen lösts upp.
  4. Häll på 2 dl vetemjöl special med fullkorn och bearbeta med degkroken i 10 minuter.
  5. Tillsätt sedan resten av vattnet, olja och honung och rör om.
  6. Rör ner resten av mjölet, lite i taget. Arbeta till en smidig deg och låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter.
  7. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela upp degen i 28 (20) 12 lika stora delar. Rulla degen till släta bullar och lägg på brickan.
  8. Låt bullarna jäsa i rumstemperatur i 30 minuter under bakduk.
  9. Ställ bullarna i frysen direkt efter jäsningen med bakduken över.
  10. När bullarna är djupfrysta kan du packa dem i en fryspåse. Nu kan du ta fram så många bullar du behöver och grädda dem.

När det är dags att baka

  1. Värm konvektionsugnen till 160°. (Vanlig ugn 175°).
  2. Ta fram en svart bakplåt. Lägg på bullarna direkt från frysen och baka av 12-14 minuter.
  3. Tippa över bröden på brödgaller och låt kallna under bakduk.
  4. När brödet har kallnat kan du göra göra KSLA-mackan, se recept via länk.

Serveringstips

Så här gör du KSLA-mackan
»KSLA-mackan