Biff Rydberg till många

Biff Rydberg är en lyxig rätt baserad på oxfilé. Den här restaurangklassikern kan du laga hemma till många på samma sätt som man gör på restaurang. Förbered, och lägg sista handen vid maten strax före servering.
Bilderna kommer från Ågården restaurang och hotell i Trosa, där jag arbetade som sommarkock sommaren 2013.
Det är min matglade son Micke som lagar mat tillsammans med Therese, som var en av ägarna till restaurangen 2013-2020.

Gör så här

 1. Senapskräm: Vispa grädden och tillsätt senap. Lägg upp i 10 små serveringsskålar eller glas. Täck med plastfolie och förvara svalt till servering.
  (Om du vill servera senapskrämen i krustader, lägg upp den i sista stund, så att krustaderna inte hinner mjukna.)
 2. Knäck äggen och lägg tillbaka gulorna i den ena av skalhalvorna. Täck med plastfolie och förvara i kylskåp till servering. Klä 2 ugnsplåtar med bakplåtspapper.
 3. Skär köttet i lika stora tärningar och krydda med salt och peppar. Skala och skär potatisen i mindre tärningar och lägg dem i kallt vatten.
 4. Skala och finhacka löken. Hacka persiljan fint, lägg den i en skål och täck med plastfolie.
 5. Bryn köttet hastigt i smör i het panna, ta upp det brynta köttet och lägg det på en bakpapperklädd plåt. Täck med plastfolie och ställ åt sidan.
 6. Skölj potatisen, låt den rinna av och torka den noga på en ren kökshandduk. Hetta upp en stekpanna med olja och stek potatisen gyllenbrun i omgångar. Ta upp potatisen  och lägg den på en bakpappersklädd plåt. Täck med plastfolie och ställ åt sidan.
 7. Fräs samtidigt löken i smör, på svag värme i samma stekpanna där köttet blev brynt. Tillsätt öl, salt och peppar och låt löken få färg, ca 10 minuter. Lägg över löken i en kastrull och lägg på lock. Så här långt kan rätten förberedas.
 8. Servering: Lägg smör i samma panna som löken tidigare stekts. Stek köttet i 4–5 minuter på medelhög värme.
 9. Hetta upp potatisen genom att hastigt vända den i hett smör i en annan stekpanna. Värm på löken.
 10. Lägg upp kött, lök och potatis var för sig på varma tallrikar. Placera äggulan och senapsgrädden på tallriken och strö över persiljan.

biff rydberg 1 kött biff rydberg 2 potatisbiff rydberg 3 lökbiff rydberg 4 äggulorbiff rydberg 5 senapskrämbiff rydberg lägger senapskrämbiff rydberg steker potatisbiff rydberg lägger köttbiff rydberg lägger lökbiff rydberg till många 3 biff rydberg till många 1biff rydberg till många 4

 

Resursklok kommentar

När du ska äta nötkött, välj svenskt kött som är märkt med Kött från Sverige, som betyder att djuret är fött, uppfött och slaktat i Sverige. Allra bäst är kött märkt med naturbeteskött eller Svenskt Sigill klimatcertifierat kött.