Svenska torkade bondbönor möter asiatiska smaker. En mustig gryta med en fin balans mellan sälta och syra och lite hetta. “Såsen till den här grytan är en av mina favoriter som jag använder till lite av varje” säger Cecilia Sassa Corin, som lärde mig att laga den här rätten.
De torkade bondbönorna kokar direkt i såsen och syran i såsen gör att bondbönorna inte kokas sönder, som de annars lätt gör när de kokas i vatten. Grytan är helt växtbaserad och innehåller inte gluten.

Gör så här

  1. Dag 1: Lägg bondbönorna i en bunke och häll på vatten så att det stå ca 5 cm över bönorna.
  2. Dag 2: Häll bort blötläggningsvattnet genom ett durkslag och låt bönorna rinna av.
  3. Skala vitlöksklyftan, ansa och skär paprikan i bitar och hacka thaibasilika eller koriander om du använder färsk.
  4. Häll oljan i en stekpanna, hetta upp och tillsätt currypastan. Pressa ner vitlöken och tillsätt ingefäran. Fräs på medelvärme 2 minuter. Rör ner limeskalet.
  5. Häll på limesaft, soja och kokosmjölk. Koka upp, lägg ner bondbönorna och sjud 20−30 minuter eller tills bönorna nästan mjuka.
  6. Ska du servera quinoa eller något annat till, sätt på tillbehöret nu. Förbered också grönsaker till servering.
  7. Strax innan bönorna är helt klara, tillsätt paprika, bladspenat och koriander eller thaibasilika.
  8. Smaka av och justera kryddningen. Du ska få en fin balans mellan sälta, syra, lätt sötma och lite hetta.
  9. Servering: Servera grytan med quinoa och säsongens grönsaker.

Serveringstips

Om du vill servera svenskodlad quinoa till, gör så här

»Koka quinoa