Koka quinoa

Det lilla fröet quinoa (eller quinua eller kinwa) passar utmärkt som tillbehör istället för ris eller pasta. Quinoa finns i flera olika färger (vit, röd och svart) och får en söt liten svans (grodden) när den kokas.
Jag stiftade bekantskap med quinoa i Peru när jag var där och vandrade 2003. Quinoa är stapelvara i alla hem i Anderna. Fröet är en av de få växter som innehåller alla de nio essentiella aminosyror som kroppen inte själv kan producera.
På svenska heter växten Mjölmålla och är besläktad med våra mållor. Klimatet på hög höjd i Anderna liknat vårt svenska, så quinoa är en proteingröda som går att odla i Sverige med bra resultat.
Det sägs att quinoan var en av anledningarna till att soldaterna i det stora Inka-riket i Anderna var så friska och starka. Deras skaffning bestod av en sorts bollar gjorda på bl a quinoa och lamafett.

Gör så här

  1. Skölj quinoan i kallt vatten och rensa noga.
  2. Koka upp vattnet och saltet. Lägg i quinoan, sänk värmen till medel och låt sjuda försiktigt i 15 minuter.
  3. Låt quinoan efterånga i kastrullen under lock utan värme i 5−10 minuter. Fluffa upp med en gaffel före servering.

 

Serveringstips

Kokt quinoa kan också användas till biffar eller bollar, eller i sallad.