Den här toasten, där köttet serveras varmt och nystekt, består av stekt eller grillat kött som mör biff, oxfilé eller entrecôte. Köttet läggs på smörstekt bröd och serveras med dijonnaise, skivad tomat, äggula, riven pepparrot och sallad. Använd gärna ett rustikt lantbröd eller surdegsbröd.
Det här känns precis som engelsk pubmat, men jag hittar inte bookmaker toast varken i Gastronomisk handbok av Karl Blunck eller i Larousse Gastronomique, så någon historia bakom toasten kan jag inte bjuda på.
Googling ger en tunn historia om hästkapplöpningar på Irland och bookmakers som ville ha en matig macka som höll dem mätta länge, eftersom de inte kunde lämna båsen ens för att få sig någonting till livs.
En variant på den här matiga mackan serverades på restaurang Bellmansro på Djurgården i Stockholm fram tills den brann ner 1952. Där gick mackan under namnet Biffsmörgås Bellmansro.

Gör så här

  1. Blanda samman majonnäs, gräddfil, senap, vitlök, salt och peppar till dressingen. Lägg upp den och senapen i var sin liten skål.
  2. Skär tomat, rödlök och förbered salladen. Riv pepparroten fint. Skira äggen och ta vara på äggulan.
  3. Krydda köttet med salt och peppar. Stek i smör så att det får färg på varje sida och låt det sedan eftersteka på låg värme till önskad stekningsgrad. Medium rare: 58-60˚, medium: 60-65˚ eller well done (genomstekt): 70˚.
  4. Låt köttet vila medan du steker brödet i samma panna.Servering: Lägg upp brödet på en tallrik och lägg p lite dijonnaisedressing. Lägg på sallat, tomatskivor och rödlök.
  5. Lägg sedan på köttbiten, antingen hel eller som jag gillar bäst, skuren i 1 cm strimlor.
  6. Toppa med en hög riven pepparrot som du gör en liten grop i där du placerar äggulan. Strö över rostad lök, salt och peppar och servera genast.

Tips
Frys in äggvitan och använd den till maräng.