Ska du servera kyckling eller fisk passar det bra med citronris till. Det här är ett kryddigt, aromatiskt ris som inte smakar starkt utan bara fylligt och gott.
Originalreceptet (som jag minskat ner lite) kommer från Page One-boken Indiska Kokboken. Där står det att det här inte är typisk indisk mat, utan att receptet kommer från det persiska köket. Hur som helst passar det med sin milda, friska smak bra med indisk het mat.

Gör så här

  1. Skölj riset, lägg det i blöt i rikligt med vatten i 20 minuter. Lägg över i en sil och låt det rinna av ordentligt. Skala och skiva löken.
  2. Värm smöret på medelvärme tills det precis börjar bli gyllenbrunt. Fräs senapsfröna och eventuellt spiskummin 5−10 sekunder. Fräs löken tills den är gyllengul.
  3. Lägg över i en kastrull och blanda ner ris, gurkmeja, citronskal och citronsaft. Häll på vatten, sätt till salt och låt koka upp. Rör om, sänk värmen till lägsta möjliga och låt riset sjuda sakta ca 20 minuter under lock.
  4. Ta av kastrullen från värmen och låt stå ytterligare 5 minuter under lock. Fluffa upp riset med en gaffel före serveringen och garnera med tunnskurna citronklyftor.